Pâine cu condimente, miere și scorțișoară

65 min

O variantă dulce de pâine cu miere și scorțișoară ce poate fi servită alături de un pahar cu vin fiert.

Ingrediente

Pentru 6 porții.

20 g unt topit
250 g făină albă de grâu
125 g de făină de secară
1 plic de drojdie uscată
1 buc păstaie de vanilie Fuchs
un vârf de sare
1 linguriță de anason verde măcinat
1 linguriță de scorțișoară măcinată Fuchs
3 buc cuișoare întregi Fuchs
150 ml lapte
coaja de la o portocală
250 g miere
1 ou
1 linguriță zahăr pudră

Preparare

1

Preîncălziți cuptorul la 180°C (căldură de sus și de jos) sau la 160°C (încălzire prin rotire). Ungeți bine cu unt tava de copt. Indicație: a se utiliza  o tavă de copt pâine de 23 cm.

2

Tăiați păstaia de vanilie pe lungime și răzuiți-o cu un cuțit pentru a obține semințele. Într-un bol încăpător, amestecați făina, drojdia, extractul de vanilie, zahărul pudră, sarea și condimentele. Formați o mică adâncitură în mijloc.

3

Încălziți puțin laptele împreună cu coaja de portocală și dizolvați mierea. Turnați jumătate din cantitatea de lapte în centrul bolului, adăugați oul și omogenizați totul puțin câte puțin. Adăugați și restul de lapte și frământați până obtineți un aluat neted.

4

Turnați compoziția în forma de copt și coaceți timp de aproximativ 50 minute.

5

Verificați dacă pâinea este coaptă cu ajutorul unei scobitori.