Orez Basmati cu legume și curry

Orez Basmati cu legume și curry

45 min

Orezul Basmati cu legume în sos de curry și lapte de cocos este o rețetă plină de savoare, gust și culoare. Condimentează-ți cina cu un astfel de preparat din bucătăria indiană!

Ingrediente

Pentru 4 porții.

1 lingură unt topit
1 buc ceapă roșie
400 g de țelină rădăcină
400 ml lapte din nucă de cocos
1 linguriță de cardamom boabe Fuchs
½ linguriță de chimion măcinat
3 lingurițe de curry Goldelefant Fuchs
1 buc Chilli Bird’s Eye
sare de mare Fuchs
piper alb măcinat Fuchs
50 g de bame (okra)
50 g de fasole verde
50 g boabe de mazăre
2 vinete mici
1 buc castravete
4 linguri de ulei de floarea soarelui
câteva frunze proaspete de coriandru
250 g orez Basmati
4 linguri de nuci caju
1 buc de ghimbir cât o nucă

Valoare nutrițională per porție

Valoare calorică: 1720 kj (411 kcal)
Grăsimi: 14.3 g
din care acizi grași saturați: 4.1 g
Carbohidrați: 59.4 g
din care zaharuri: 4.5 g
Proteine: 10.5 g
Sare: 1.1 g

Preparare

1

Curățați legumele și spălați-le. Mărunțiți ceapa, țelina tocați-o cubulețe, iar ghimbirul tăiați-l fin.

Încălziți untul într-o oală. Puneți ceapa, boabele de cardamom, chimionul, ghimbirul și rumeniți-le pentru scurt timp, fără ca acestea să prindă culoare. Presărați curry și amestecați. Adăugați bucățile de țelină și laptele de cocos și fierbeți până când acestea se înmoaie, amestecând ocazional.

2

Între timp, ocupați-vă de celelalte legume rămase. Spălați bamele și tăiați-le codița.
Curățați păstăile de fasole verde (rupeți capetele acestora) și tăiați-le în bucăți potrivite.
Tăiați castravetele în două, pe lungime. Scoateți miezul cu o linguriță și tăiați jumătățile de castravete în bucăți mici (circa 1 cm lățime).

Puneți bamele, fasolea și mazărea în apă clocotită, ușor sărată și fierbeți până când acestea devin al dente. Apoi, treceți-le printr-un jet de apă rece pentru a le opri din fiert. Scurgeți-le de apă și lăsați-le deoparte.

3

Într-o tigaie, puneți la încins 2 linguri de ulei și sotați feliile de castravete aproximativ 4 minute. Scoateți-le pe o farfurie și dați-le deoparte.

Tăiați vinetele în jumătate, pe lungime și prăjiți-le până când acestea devin moi și capătă o culoare galbenă-aurie. Condimentați cu sare și piper alb, după gust.

4

Tăiați bamele în bucăți mici și puneți-le peste amestecul cald din oală. Adăugați și mazărea, păstăile de fasole și feliile de castravete. Asezonați totul cu chilli mărunțit, sare și piper alb, după gust. Amestecați și lăsați să mai fiarbă puțin.

Adăugați orezul împreună cu nucile caju tăiate grosier. Turnați 375 ml de apă, amestecați și lăsați să fiarbă timp de 1 minut. Acoperiți vasul cu un capac și lăsați pe foc aproximativ 20 minute până când orezul absoarbe tot lichidul și este fiert.

Aranjați orezul cu legumele pe o farfurie și presărați frunze de coriandru proaspăt tocat.