Cartofi gratinați

70 min

O budincă de cartofi gratinată care se topește în gură! Poate fi o garnitură delicioasă pentru o friptură de pui, vită sau pește.

Ingrediente

Pentru 4 porții.

500 ml smântână lichidă pentru gătit
1 vârf de cuțit de chimion măcinat
2 buc foi de dafin Fuchs
3 buc cuișoare întregi Fuchs
1 linguriță de usturoi granulat Fuchs
nucșoară întreagă Fuchs
sare după gust
piper negru măcinat Fuchs
aproximativ 40 g unt
700-800 g cartofi

Preparare

1

Puneți la fiert smântâna împreună cu foile de dafin, chimionul, cuișoarele și usturoiul. Apoi, asezonați cu sare, piper și nucșoară proaspăt răzuită, după gust. Dați deoparte puțin și lăsați să se întrepătrundă aromele.

2

Preîncălziți cuptorul la 180°C (căldură de sus și de jos) sau la 160°C (coacere cu ventilație/funcția convecție). Ungeți tava cu jumătate din cantitatea de unt.

3

Curățați cartofii, tăiați-i rondele subțiri și începeți să-i așezați în straturi în tava unsă în așa fel încât marginile lor să se suprapună, sub formă de solzi. Condimentați cu sare, piper și nucșoară proaspăt rasă, după gust.

4

Turnați smântâna astfel încât să acopere toți cartofii, apoi puneți și restul de unt tăiat cubulețe.

5

Introduceți tava în cuptor și coaceți pentru aproximativ 40-45 de minute.