Bœuf bourguignon (Tocană de vită)

220 min

Bœuf bourguignon este o celebră tocăniță din gastronomia franceză, plină de arome, gătită lent cu carne de vită preparată în vin roșu și garnisită cu legume. Un regal al gusturilor!

Ingrediente

Pentru 4 porții.

1 kg pulpă de vită
300 g ceapă
200 g ceapă eșalotă
2-3 buc căței de usturoi
100 g baby morcovi
100 g napi mici
4-5 linguri de ulei de floarea soarelui sau 1-2 linguri de unt
sare după gust
piper negru măcinat Fuchs
1 linguriță de pastă de tomate
300 ml vin roșu
1-2 linguri de făină
1 vârf de cuțit de usturoi granulat Fuchs
250 ml de supă fond de vită
400 ml apă
4-5 buc cuișoare întregi Fuchs
200 g de ciuperci champignons
coaja de la o portocală
1 linguriță de pătrunjel Fuchs

Preparare

1

Curățați ceapa, ceapa eșalotă și usturoiul. Tocați-le în cubulețe. Spălați și curățați de coajă morcovii și napii. Uscați carnea cu un prosop de hârtie și tăiați-o în cuburi de aprox. 4 cm.

2

Într-o oală, puneți la încins uleiul sau untul, rumeniți uniform carnea pe toate părțile și condimentați-o cu sare și piper. Scoateți bucățile rumene de vită și puneți-le deoparte.

3

În același vas, puneți ceapa și usturoiul la călit la foc mediu. Adăugați pasta de tomate și amestecați continuu timp de aprox 30 de secunde. Stingeți cu jumătate din cantitatea de vin roșu și adăugați din nou carnea în tigaie. Presărați făina, usturoiul granulat și amestecați până se dizolvă făina și se omogenizează totul. Deglasați cu vinul roșu rămas.

4

Adăugați supa fond de vită, apa și cuișoarele. Preîncălziți cuptorul la 160°C (căldură de sus și de jos) și fierbeți vasul acoperit timp de aproximativ 2 ore.

5

Adăugați morcovii și napii și continuați să gătiți timp de 30-45 de minute.

6

Curățați ciupercile și adăugați-le peste carne.

7

Lăsați să fiarbă înăbușit încă 5 minute și asezonați preparatul cu sare și piper.

8

Înainte de a se servi, se presară pătrunjel și coajă rasă de portocală.

Sfat: Bœuf bourguignon se poate garnisi cu cartofi natur .