Artemisia dracunculus

Tarhon

Din sosul franțuzesc Béarnaise nu poate lipsi tarhonul.

Aroma tarhonului

Tarhonul are un gust dulce pătrunzător, combinat cu dulce piperat și cu o aromă ce amintește de anason.

Utilizarea tarhonului

Multe plante își pierd prin gătit aroma tipică. Nu atât cea de tarhon: prin gătire – de exemplu, în tocană – îi sporește aroma. Tarhonul poate fi folosit în stare proaspătă, dar și în formă uscată, măcinată pentru gătit. De asemenea, în bucătărie se foloseşte adesea o variantă murată. Se potrivește foarte bine cu mâncărurile din carne de pui, pește, brânză și diferite sosuri. Sosul Béarnaise are la bază această plantă aromatică, la fel și sosul tartar.

Originea și istoria tarhonului

Tarhonul este originar din Asia Centrală, în mod particular din Siberia. Este cunoscut în Europa din perioada Evului Mediu, fiind astăzi cultivat în toată emisfera nordică.

Tarhonul se armonizează foarte bine cu anasonul, busuiocul, mărarul, menta și părunjelul.