Cuminum cyminum

Chimen

Istoricii cred că acest condiment, chimenul, este unul dintre cele mai vechi condimente din lume.

Aroma chimenului

Chimenul este intens, cald-picant, lemnos, puțin pământesc și te face să te gândești la camfor. Gustul distinctiv al condimentului, poate fi descris ca o aromă citrică-proaspătă, ușor dulce și ierbală, dar, de asemenea, descrie şi o aromă subtil iute şi de prăjit. Iuțeala intensă a fructelor uscate de culoare maro deschis, este percepută de tip mentol, merge bine cu mâncăruri orientale și asiatice.

Utilizarea chimenului

Chimenul poate fi folosit întreg sau măcinat. Este folosit pentru asezonarea mâncărurilor de varză, tocănițe de miel, porc, gâscă, cartofi copți, mâncăruri de orez, carne la grătar, carne de vită afumată, precum și pâine.

Originea și istoria chimenului

Chimenul este unul dintre cele mai vechi condimente europene. Mâncărurile erau condimentate cu chimen încă din Neolitic. Crește sălbatic în Europa, Africa de Nord, vestul Asiei și India. Este cultivat mai ales în Țările de Jos, în Polonia și Ungaria.

Chimenul se armonizează foarte bine cu busuiocul, nucșoara, oregano, rozmarin, anason, cimbru.