Cuminum cyminum

Chimion

Istoricii cred că acest condiment, chimionul, este unul dintre cele mai vechi condimente din lume.

Aroma chimionului

Chimionul este intens, cald-picant, lemnos, puțin pământesc și te face să te gândești la camfor. Gustul distinctiv al condimentului, poate fi descris ca o aromă citrică-proaspătă, ușor dulce și ierbală, dar, de asemenea, descrie şi o aromă subtil iute şi de prăjit. Iuțeala intensă a fructelor uscate de culoare maro deschis, este percepută de tip mentol, merge bine cu mâncăruri orientale și asiatice.

Utilizarea chimionului

Chimionul poate fi folosit întreg sau măcinat. Este folosit pentru asezonarea mâncărurilor de varză, tocănițe de miel, porc, gâscă, cartofi copți, mâncăruri de orez, carne la grătar, carne de vită afumată, precum și pâine.

Originea și istoria chimionului

Chimenul este originar din regiunea mediteraneană și Egipt. Egiptenii îl utilizau nu numai la condimentarea mâncărurilor, ci îl puneau în piramide atunci când își îngropau faraonii, fiind considerat un medicament. De asemenea, romanii foloseau chimionul, pe care îl considerau unul dintre condimentele esențiale. În Europa era însă cunoscut și folosit mai ales pentru proprietățile sale medicinale. Astăzi, este cultivat mai ales în India, Turcia, Africa de Nord și în țările din Orientul Apropiat. Cu o aromă puternică, ușor dulce, pudra de chimion este un ingredient indispensabil în bucătăria mexicană, indiană și asiatică.

Chimionul se armonizează foarte bine cu busuiocul, nucșoara, oregano, rozmarin, anason, cimbru.