Vită cu piper și salată de sfeclă roșie cu portocală, alături de felii de cartof dulce cu chimen

70 min

Friptura de vită, fragedă și roz la interior, își dezvoltă pe deplin aroma datorită adăugării de condimente de înaltă calitate. În combinație cu salata de sfeclă roșie și portocală, foarte răcoritoare, și cu feliile de cartof dulce, condimentate, se creează un fel principal de primă clasă.

Ingrediente

Pentru 6 porții.

2 căței de usturoi
5 linguri muștar cu miere
1 ½ kg vrăbioară de vită
1 măr acrișor
250 gr smântână acră
350 gr sfeclă roșie
5 linguri lapte
750 gr cartofi dulci mici
3 portocale
13 linguri ulei de măsline
3 lingurițe cu vârf de piper Sichuan Fuchs
5 buc de piper lung Fuchs
1 legătură de coriandru
sare după gust
piper negru boabe Fuchs
1 linguriță de scorțișoară Fuchs
50 gr de frunze de Năsturel (sau creson)
1 lingură Piri Piri Fuchs
1 priză de zahăr
2 linguri chimen întreg

Valoare nutrițională per porție

Valoare calorică: 3340 kj (799 kcal)
Grăsimi: 41.7 g
din care acizi grași saturați: 15.2 g
Carbohidrați: 42.1 g
din care zaharuri: 11.2 g
Proteine: 61.4 g
Sare: 2.6 g

Preparare

1

Curăță usturoiul și toacă-l fin. Piperul lung, piperul negru și piperul Sichuan se zdrobesc într-un mojar. Adaugă usturoiul și pisează în continuare.

2

Amestecă muștarul, uleiul de măsline și cele trei feluri de piper pisate cu usturoi. Curăță carnea de vită de tendoane și taie stratul de grăsime în diagonală cu un cuțit. Ai grijă să nu secționezi și carnea, doar grăsimea. Unge carnea cu marinata de piper și muștar. Acoperă vasul și lasă vrăbioara la marinat timp de 4-5 ore.

3

Preîncălzește cuptorul la 140°C. Încinge uleiul de măsline într-o tigaie încăpătoare. Curăță de pe carne, pe cât se poate, marinata de muștar. Condimentează apoi carnea cu sare și prăjește timp de 6 până la 7 minute, întorcând-o pe toate părțile.

4

Pune carnea de vită într-o tavă pentru copt și unge-o din nou cu marinată. Setează cuptorul la 120°C și lasă tava aproximativ 60 de minute pe șina din mijloc. Termometrul ar trebui să indice 60°C.

5

Între timp, pentru sosul de smântână, taie mărul în sferturi, scoate sâmburii și dă-l pe răzătoarea mică. Alege frunzele de coriandru de pe tulpină și toacă-le fin. Amestecă smântâna și laptele cu sare, piper și coriandru. Adaugă și mărul ras.

6

Pentru salată, cojește sfecla și tai-o fin cu un feliator de legume sau dă-o pe răzătoare. Stoarce o portocală. Curăță coaja de la celelalte portocale, eliminând și pielița albă. Taie portocalele curățate în felii subțiri.

7

Pentru vinegretă, amestecă sucul de portocale, uleiul de măsline, scorțișoara, fulgii de chilli, zahărul și sarea.

8

Se amestecă ingredientele pentru salată cu vinegreta, presărând deasupra creson.

9

Coace cartofii dulci și taie-i în felii.

10

Scoate carnea de vită din cuptor, acoperă tava cu folie de aluminiu și lasă să se odihnească timp de aproximativ 15 minute. Între timp, într-o tigaie mare, încălzește uleiul de măsline și prăjește feliile de cartofi dulci pe toate părțile timp de 8-10 minute, condimentează cu sare și chimen.

11

Taie carnea de vită în felii subțiri. Servește cu sosul de smântână cu mere și coriandru, salata de sfeclă și cartofii dulci.

Sfat: Restul de friptură, tăiat foarte subțire, poate fi adăugat într-un sandwich cu salată verde, castraveți tocați mărunt și inele fine de arpagic.