Vanilie
Vanilla planifolia

Vanilie

Vanilia este considerată cel mai scump condiment din lume, după șofran.

Aroma vaniliei

Vanilia are un miros puternic, inconfundabil, floral, vanilina fiind cea mai aromatică substanță din acest condiment. Este folosită la gătit pentru a oferi preparatelor dulci un gust și un miros irezistibil.

Utilizarea vaniliei

Vanilia este folosită pentru aromatizarea budincilor, iaurturilor, cremelor, prăjiturilor, înghețatei, ciocolatei, bomboanelor, biscuiților, compoturilor, gemului și deserturilor de orice fel. Pentru a vă putea bucura de aroma intensă a vaniliei trebuie mai întai să înmuiați păstaia în apă caldă sau după caz – în lapte cald. Apoi, tăiați în lungime și extrageți conținutul. Puteți folosi în preparatele dumneavoastră atât semințele extrase, cât și păstaia rămasă. În timpul preparării pe foc a cremelor și budincilor puteți pune în valoare cel mai bine aroma vaniliei folosind atât păstaia, cât și conținutul.
Păstaia de vanilie poate fi pusă într-un borcan cu zahar astfel încât acesta va împrumuta gustul și aroma intensă a vanilei.

Originea și istoria vaniliei

Vanilia este originară din Mexic. Aztecii o foloseau atât drept condiment, cât și ca medicament și parfum. După independența Mexicului, olandezii și francezii s-au străduit să cultive faimoasa plantă. În 1841 pe insula franceză Bourbon (actuala insula Reunion), printr-o metodă de polenizare artificială a florilor de vanilie, planta a început să rodească (spre deosebire de Mexic, unde polenizarea se făcea de către insecte și pasărea colibri). Acest pas a însemnat începutul cultivării vaniliei în afara Mexicului, în scopuri comerciale. În prezent, cei mai mare producători de păstăi de vanilie sunt: Madagascar, insulele Reunion și Comore. Vanilia de foarte bună calitate se regăsește sub denumirea de “vanilie bourbon”.

Vanilia este al doilea cel mai scump condiment din lume, după șofran întrucât aceasta este foarte greu de cultivat și întreținut. Păstaia de vanilie este fructul unei orhidee tropicale care înflorește pentru prima dată după aproximativ 3-4 ani de la plantare, iar fiecare floare ține o singură zi. Polenizarea se face manual, iar pentru a fi recoltate fructele au nevoie de 7-9 luni. După ce sunt culese, păstăile de vanilie verzi sunt scufundate în apă fierbinte, înfășurate în pături și așezate în cutii speciale pentru a “transpira”. După maxim 3 zile, sunt scoase și lăsate la uscat, la soare. Practic, este necesar întreg procesul de fermentare și uscare pentru ca păstăile să își dezvolte complet aroma unică, timp în care acestea capătă culoarea caracteristică maro închis. În general, timpul de maturare durează aproximativ un an ceea ce, împreună cu efortul depus, explică prețul său ridicat. Pentru a obține 1 kg de vanilie trebuie recoltate în jur de 5-6 kg de păstăi întrucât în timpul uscării se pierde o mare parte din greutatea sa.

Vanilia se armonizează bine cu anason, nucșoară, anason stelat și scorțișoară.