Allium sativum

Usturoi

Usturoiul - considerat odată un tonic foarte apreciat, astăzi este un reprezentant picant al bucătăriei mediteraneene.

Aroma usturoiului

Aroma usturoiului este una dintre cele mai intense dintre toate condimentele. Când este zdrobit, un miros ascuțit umple imediat bucătăria – temut de unii, iubit de alții. Acest fapt se datorează ingredientului allicin. De asemenea, în mâncăruri, usturoiul are un gust deosebit de praz.

Utilizarea usturoiului

Creveţi, spaghete aglio e olio, aioli, tzatziki – lista specialităților cu usturoi este lungă. Este folosit în principal în rețetele regiunii mediteraneene, India, China și America de Sud. Aici, usturoiul este folosit în sosuri și dipuri, dar și în supe de usturoi, marinate și mâncăruri de carne picantă. Pentru pizza, paste, carpaccio și pâine prăjită este recomandat uleiul de usturoi care oferă un condiment aroma și poate fi făcut cu foarte puțin efort.

Originea și istoria usturoiului

Usturoiul a fost cunoscut încă din secolul al XVI-lea î.Hr. Provine din partea de est a Asiei. Totuși, astăzi, el este cultivat în toată lumea unde este climă temperată și subtropicală. Usturoiul este o aromă obișnuită în majoritatea bucătăriilor și un ingredient tipic în dulapul de condimente.

Usturoiul se armonizează bine cu busuioc, chimen, coriandru, ghimbir, rozmarin, chimen negru, cimbru și lemongrass.