Myristica fragrans

Nucșoară

Aroma nucșoarei se dezvăluie atunci când este proaspăt rasă.

Aroma nucșoarei

Buchetul de pulbere de nucşoară este aproape balsamic cu o notă de lămâie. Myristicin, aroma principală în uleiul esențial, asigură un gust cald și picant.  Gustul său este intens aromat și ușor înțepător.

Utilizarea nucșoarei

Un vârf de nucșoară conferă multor feluri de mâncare cu cartofi o aromă minunată. Se completează, de asemenea, garnitura de legume, carne tocată, supe și tocăniţe. Condimentul este indispensabil când vine vorba de condimentarea sosului de bechamel și a cartofilor clasici de piure. Mâncărurile dulci, cum ar fi gemurile, compoturile, budinca de orez, placinta de mere, de cireşe şi cacao, pot fi rafinate cu un vârf de nucșoară. Băuturi calde, de exemplu: vinul fiert, punch-ul, chiar și cafeaua, pot fi aromatizate cu o cantitate mică de nucşoară.

Originea și istoria nucşoarei

Nucșoara provine din Moluccas, un arhipelag indonezian dintre Sulawesi și Noua Guinee. Odată cu dezvoltarea rutelor maritime, comerțul cu nucșoară a început pe o scară mai mare. Primii europeni din arhipelagul Moluccas au fost în 1512 portughezii, care au răspândit nucşoara din Insulele Banda în Europa. Astăzi, nucșoara este cultivată mai ales în Indonezia, India de Vest, Madagascar și Mauritius, dar și în Brazilia.

Nucşoara se armonizează cu anason, cardamom, coriandru, piper Cubeben, mărar, chimen, leuștean, frunze de dafin, pătrunjel, salvie și ienupăr.