Lemongrass
Cymbopogon citratus

Lemongrass (Iarbă de lămâie)

Lemongrass este o plantă folosită ca și condiment în bucătărie, în special în cea asiatică.

Aroma lemongrass-ului

Lemongrass-ul are un gust puternic, proaspăt, asemănător lămâii, ușor amar și are o aromă delicată de trandafir. Purtătorul de arome este citralul conținut în uleiul esențial, care este eliberat atunci când este frunzele plantei sunt măcinate sau zdrobite.

Utilizarea lemongrass-ului

Frunzele de lemongrass pot fi gătite în stare proaspătă, liofilizate, uscate sau măcinate. Pot fi folosite la preparatele culinare și tulpinile plantei, tocate, însă acestea trebuie îndepărtate înainte de servire deoarece sunt tari, fibroase.

Este adesea folosit, la asezonarea preparatelor precum curry, marinate, sosuri, supe, orez, mâncăruri din carne de pui, vițel, pește și fructe de mare, dar și la ceaiuri. Se potrivește, de asemenea, cu lapte de cocos și ciuperci.

Originea și istoria lemongrass-ului

Lemongrass este o plantă care crește în tufe dese, care poate ajunge la înălțimea de aproximativ 1,5 metri. Este originară din partea tropicală a Asiei de sud-est, iar în prezent este cultivată în India, China, Africa și America de sud.

Lemongrass se armonizează cu busuioc, chilli, ghimbir, cardamom, usturoi, foi de dafin, oregano, anason stelat, cimbrișor și boabe de ienupăr.