flori de lavandă
Lavandula angustifolia

Flori de lavandă

Florile de lavandă aduc adevărate delicii culinare cu aroma lor picant-ierbală.

Aroma florilor de lavandă

În mijlocul înfloririi de la sfârşitul lunii mai până la mijlocul lunii septembrie pe câmpurile de lavandă se simte mirosul proaspat-floral și picant de lavandă. La gust, florile de lavandă sunt ușor amar-ierbale și amintește de rozmarin – motiv pentru care le pot înlocui, teoretic, în feluri de mâncare. Aroma ei amintește și de vanilie, camfor și bergamot.

Utilizarea florilor de lavandă

Florile de lavandă sunt un condiment excepțional pentru feluri de mâncare savuroase și consistente – dar și pentru dulciuri. Câteva flori sunt suficiente pentru o aromă de lavandă picantă și puternică. Florile purpuriu (rareori albe) pot fi presărate în formă proaspătă sau uscată direct înainte de servire peste mâncare sau salate. Florile uscate pot fi, de asemenea, amestecate într-un aluat de prăjitură (de exemplu, un chec) pentru o prăjitură gustoasă cu aromă de lavandă. În plus, florile de lavandă pot fi prelucrate și în sare de lavandă, zahăr din lavandă, oțet de lavanda, apă de lavanda sau ulei de lavandă.

Originea și istoria florilor de lavandă

Florile de lavandă își au originea în regiunile de coastă ale Mediteranei. Începând cu Europa de Vest, planta aromatică s-a răspândit din secolul al XV-lea, în special în producția de parfumuri și săpunuri.
Între timp, lavanda se găsește peste tot în sudul Europei (de exemplu, Grecia, sudul Franței, Italia), parțial în Germania. Câmpurile mari de lavandă ale Provencei franceze sunt o destinație populară. Alte zone de cultivare sunt Anglia, Marocul și SUA. În plus pe lângă salvie, cimbru, rozmarin, oregano și cimbru, lavanda este adesea o parte a amestecului de condimente Herbes de Provence, care este deosebit de potrivit pentru preparatele mediteraneene.

Florile de lavandă sunt potrivite în dulciuri și creme, produse de patiserie și deserturi, dar și în marinate și sosuri.