Curcuma longa

Curcuma

Curcuma este apreciată în bucătăriile vestice pentru aroma ușor picantă.

Aroma curcumei

Mirosul de curcuma este deseori descris ca fiind puțin capricios, pentru că buchetul de lemn dulce surprinde cu note de plante. Gustul său, totuși, are o aromă piperată și ușor amăruie. Curcuma este înrudită cu ghimbirul, dar aroma sa este mai puternică decât cea a ghimbirului.

Utilizarea curcumei

Nici un curry fără curcuma – pentru că acest condiment este un colorant intens care dă culoarea și gustul specific de curry. Curcuma se regăsește în rețetele indiene de garam masala. Astfel el condimentează minunat tocăniţe de pui, tofu sau pește. Dar și leguminoasele, pilaful, risotto, fideaua sau couscous-ul, preiau din culoarea și aroma lui. Condimentul este potrivit atât pentru mâncărurile reci, cât și pentru cele calde.

Originea și istoria curcumei

Planta este cultivată de mai bine de 2000 de ani în sud-estul și sudul Asiei. În timp ce astăzi 80% din producție provine din India, curcuma continuă să fie cultivată și în Indonezia și America de Sud. Marco Polo a studiat mirodeniile în secolul al XIII-lea. În una din călătoriile sale prin Asia, el a observat asemănarea curcumei cu șofranul și a descris prețul lor ridicat. Astăzi, pulberea este considerată a fi o componentă de bază în diferite amestecuri de condimente: de la amestec picant de curry până la amestecuri precum orientalul ras el hanout.

Curcuma sau turmeric se potrivește perfect cu semințele de schinduf, cardamom, chilli, chimen, feniculul, galangal, usturoi și cuişoare.