Coriandrum sativum

Coriandru

Plantă îndrăgită și pudră condiment populară - coriandrul are multe fațete.

Aroma coriandrului

Coriandrul este picant și aromat în mod plăcut. Mirosul și gustul lujerului coriandrului ca și ale rădăcinilor sunt foarte puternice și câteodată ai nevoie de timp ca să te obișnuiești cu ele! Cu notele sale lemnoase, amintește de miere de pădure, pin, camfor, scorțișoară și piper. Motivul pentru aroma plăcută constă în uleiul esențial, care este conținut în fructele de coriandru.

Utilizarea coriandrului

Chiar și atunci când sunt folosite, fructele de coriandru diferă de plantele proaspete. În timp ce pudra de coriandru din fructele măcinate, este folosită în brutării, ca şi condiment de pâine sau la fripturile de carne și vânat, tocane, sosuri, salate și legume murate, coriandru verde aparține mai degrabă bucătăriei asiatice, orientale, latin-americană.  Semințele de coriandru se adaugă lichiorurilor și vermutului.

Originea și istoria coriandrului

Coriandrul este originar și întâlnit în sudul Europei și vestul Asiei de mii de ani. Astăzi, acesta s-a răspândit în toată regiunea mediteraneeană, în Țările de Jos, în Balcani, Rusia, India și America.

Coriandrul se asociază bine cu: chimionul, chilli, menta proaspătă și usturoiul.