Chimion
Cuminum cyminum

Chimion

Chimionul nu trebuie confundat cu chimenul, el are o aromă mult mai puternică și un gust mai amar, iar semințele sunt mai mari și mai deschise la culoare decât cele de chimen.

Aroma chimionului

Chimionul este intens, cald-picant, lemnos, puțin pământesc și te face să te gândești la camfor. Gustul distinctiv al condimentului, poate fi descris ca o aromă citrică-proaspătă, ușor dulce și ierbală, dar, de asemenea, descrie şi o aromă subtil iute şi de prăjit. Iuțeala intensă a fructelor uscate de culoare maro deschis, este percepută de tip mentol, merge bine cu mâncăruri orientale și asiatice.

Utilizarea chimionului

Chimionul poate fi folosit întreg sau măcinat. Este folosit pentru asezonarea mâncărurilor de varză, tocănițe de miel, porc, gâscă, cartofi copți, mâncăruri de orez, carne la grătar, carne de vită afumată, precum și pâine. De asemenea, chimionul este esențial în amestecuri de condimente, precum curry și în mâncăruri mexicane, precum chilli con carne.

Originea și istoria chimionului

Chimionul este originar din Orientul Mijlociu. Egiptenii îl utilizau nu numai la condimentarea mâncărurilor, ci îl puneau în piramide atunci când își îngropau faraonii, fiind considerat un medicament. De asemenea, romanii foloseau chimionul, pe care îl considerau unul dintre condimentele esențiale. În Europa era însă cunoscut și folosit mai ales pentru proprietățile sale medicinale.
Deoarece chimionul preferă clima caldă, principalele zone de creștere sunt în țări precum India, Turcia și China. Cu o aromă puternică, ușor dulce, pudra de chimion este un ingredient indispensabil în bucătăria indiană, orientală, asiatică și în America Centrală.

Chimionul se armonizează foarte bine cu busuioc, nucșoară, cimbrișor, oregano, rozmarin, anason stelat și cimbrișor.