Chimen
Carum carvi L.

Chimen

Chimenul este unul dintre cele mai vechi condimente din lume.

Aroma chimenului

Chimenul are o aromă dulce, iar gustul său poate fi descris ca fiind picant, cu o note ce amintește de anason și fenicul. Aroma intensă și gustul caracteristic se datorează uleiului esențial pe care îl conține.

Utilizarea chimenului

Chimenul este o plantă care se dezvoltă timp de 2 ani. Florile se transformă în semințe ce au formă de semilună și culoare maro-închis, care după recoltare sunt treierate și uscate. De la chimen se folosesc atât rădăcina, cât și semințele care pot fi întregi sau măcinate pentru a-și degaja întreaga aromă.

Poate fi combinat, rareori, cu alte condimente deoarece aroma puternică poate domina gustul celorlalte. Este folosit pentru asezonarea mâncărurilor de varză, cartofi, tocănițe, supe, pâine, produse de patiserie, brânzeturi, lichioruri și preparate cu fructe de mare. Se potrivește bine cu mâncărurile grase precum cele din carne de gâscă, miel, porc, oaie și gulaș.

De asemenea, pot fi consumate și frunzele de chimen tânăr ce au aspect similar mărarului și un gust asemănător cu cel al pătrunjelului. Ele se asociază bine cu salatele și supele.

Originea și istoria chimenului

Chimenul este unul dintre cele mai vechi condimente din Europa. Mâncărurile erau condimentate cu chimen încă din antichitate. În Evul Mediu, fructele de chimen erau foarte populare, se credea că pot alunga demonii și că pot fi folosite ca și protecție împotriva vrăjitoriei. Crește sălbatic în Europa, Africa de Nord, vestul Asiei și India. Este cultivat mai ales în Țările de Jos, în Polonia și Ungaria. În prezent, Olanda este cel mai important furnizor de semințe de chimen, termenul “calitate Amsterdam” fiind un fel de sigiliu de calitate pe piața mondială.

Chimenul se armonizează foarte bine cu chilli, piper, cimbru, mărar, fenicul, usturoi, coriandru, ienupăr și ceapă.