Ceapă
Allium cepa

Ceapă

În orice bucătărie, ceapa este una dintre cele mai apreciate și utilizate legume, având o întrebuințare largă.

Aroma cepei

Ceapa are un gust pătrunzător și o aromă puternică ce se datorează compușilor de sulf pe care îi conține. Există mai multe soiuri diferite ca și culoare, gust, formă: roșie, galbenă și albă, iar fiecare are propria aromă – de la intensă la ușoară.

Utilizarea cepei

Ceapa pe lângă faptul că oferă un gust delicios preparatelor culinare, are și un efect benefic asupra sănătății. Poate fi consumată crudă, fiartă, prăjită sau coaptă. Ca și condiment, ceapa uscată se regăsește granulată, măcinată sau fulgi. Este, adesea, folosită în supe, sosuri, dip-uri, marinate, numeroase preparate cu carne, aperitive și diverse gustari (cum ar fi inelele de ceapă).
În orice bucătărie, ceapa este una dintre cele mai apreciate și utilizate legume, având o întrebuințare largă.

Originea și istoria cepei

Ceapa este una din cele mai vechi plante de cultură, de mai bine de 4000 de ani. Provine din regiunile de stepă din Asia Centrală. A fost folosită dintotdeauna atât ca aliment, cât și ca remediu natural pentru diverse probleme de sănătate. La greci și romani, ceapa constituia un element important în alimentația de bază, chiar romanii fiind cei care au contribuit la răspândirea acesteia în Europa. De asemenea, ceapa a fost apreciată și de împăratul Carol cel Mare care a ordonat să fie plantată în grădinile proprii și în grădina cu plante medicinale a mânăstirii din St. Gallen.

Ceapa se armonizează bine cu aproape toate condimentele, în special cu ghimbir, usturoi, boia de ardei dulce și piper.