Ocimum basilicum

Busuioc

Busuiocul este indispensabil în bucătăria mediteraneeană.

Aroma busuiocului

Busuiocul este aromat, dulce și piperat în mod plăcut, împrumutând mâncării o aromă proaspătă.
Busuiocul uscat are o aromă mai puțin intensă decât cel proaspăt.

Utilizarea busuiocului

In salata caprese, pesto și antipasti busuiocul aduce atingerea tipic mediteraneeană fiind indispensabil în special în bucătăria italiană. Pe lângă mâncărurile reci, busuiocul este de asemenea potrivit pentru paste și mâncăruri cu carne, precum sosuri și supe.

Busuiocul se adaugă cu puțin înainte de a fi gata mâncarea pentru a-și păstra aroma.

Originea și istoria busuiocului

Busuiocul este originar din Asia de Sud-Est, dar a fost cultivat și în Italia în timpul Imperiului Roman. Astăzi, este cultivat în principal în jurul Mediteranei, mai ales în Franța și Italia, precum și în Europa Centrală. Cu cât se bucură mai mult de soare cu atît aroma sa este mai puternică.

Busuiocul se armonizează foarte bine cu anason, cardamom, coriandru, nucșoară, oregano, patrunjel, rozmarin, salvie și cimbru.